Sari la conținut

Cel mai bun panou solar pentru apa calda

5
(14)

Un panou solar pentru apa calda transforma energia solara in caldura pe care o transfera in apa, furnizand necesarul de apa calda pentru casa ta, de la dus pana la bucatarie la spalarea rufelor. Aceste panouri pot fi presurizate sau nepresurizate, si vin in diferite modele. Mai jos am facut un top cu cele mai bune panouri pentru apa calda presurizate si nepresurizate unde am adaugat cele mai cautate si cumparate panouri de acest tip, am consultat recenzii si am testat un panou solar de apa calda la care o sa fac referire la finalul articolului.

panou solar pentru apa calda

Top cele mai bune panouri solare pentru apa calda

Panou solar apa calda cu presiune RAINUNG 150L

Panoul solar pentru apa calda cu presiune de la RAINUNG are o capacitate de 150 de litri si 15 tuburi vidate. Acest sistem integreaza tuburile vidate, boilerul si suportul intr-un corp comun, folosind energia solara pentru a furniza apa calda in perioada martie-noiembrie.

Boilerul cu o capacitate de 150 de litri beneficiaza de un interior din tabla de inox SUS304-0.4mm, exterior din tabla de otel galvanizat vopsit electrostatic 0.4mm si izolatie din spuma poliuretanica de 55 mm. . Acest sistem permite mentinerea aceleiasi presiuni a apei calde atat la intrare, cat si la iesire. Eficienta sa ridicata de 97%, asigura o performanta optima chiar si in zilele inorate sau atunci cand este orientat est-vest.

Panou solar apa calda presurizat JRH 150L

Panoul solar de apa cu presiune JRH are un rezervor de 150 de litri si 15 tuburi mari, adica un kit complet este gata sa furnizeze apa calda menajera intr-un mod eficient si sustenabil. Acesta este conceput pentru pornire rapida, are rezistenta la o presiune de pana la 10 bari iar rezervorul sigilat mecanic permite functionarea continua chiar si cu mai multe tuburi rupte.

Este dotat cu tuburi Heat Pipe si transfera rapid energia termica si ofera un randament cu 20% mai bun decat incalzitoarele solare obisnuite. Are o eficienta a colectorului de 97% si ofera posibilitatea instalarii in serie sau in paralel, inclusiv conectarea la un incalzitor de apa pe gaz sau un cazan mic pentru preincalzirea apei.

Panou solar apa calda , nepresurizat, RAINUNG, 100L

Panou solar pentru apa calda nepresurizat RAINUNG 100L

Panoul solar pentru apa calda RAINUNG este o varianta nepresurizata, echipata cu 10 tuburi vidate mari ce garanteaza o performanta de varf si o durata de viata de peste 20 de ani, oferind in acelasi timp rezistenta la factorii externi.

Are o capacitate de 100 de litri si 1.4 metri patrati de suprafata de absorbtie. Se integreaza perfect in gospodariile rezidentiale, asigurand apa calda pentru uzul zilnic. Materialul de calitate, precum inoxul din industria alimentara si tabla de otel galvanizat vopsit electrostatic ofera acestui panou solar de apa calda rezistenta si durabilitate.

Panou solar nepresurizat Hausterm

Panou solar pentru apa calda nepresurizat Hausterm 122L

Panourile solare Hausterm utilizeaza tuburi vidate fara sistemul „heat pipe”, permitand apei reci din rezervor sa intre gravitational in tuburile vidate, unde este incalzita de radiatia solara. Avantajele acestui produs includ instalarea usoara, lipsa necesitatii de intretinere, functionarea fara consum de energie electrica si un randament foarte bun in furnizarea apei calde.

Rezervorul este de 122 de litri, construit din otel inoxidabil 304 cu grosimea de 0,5 mm, iar carcasea rezervorului este realizata din acelasi material. Izolatia termica eficienta din spuma de poliuretan cu grosimea de 55 mm contribuie la mentinerea caldurii. Suportul este confectionat din otel inoxidabil cu grosimea de 1,2 mm.

Panou Solar apa calda menajera SolarPro - 141

Panou solar apa calda menajera SolarPro 141L

Panoul solar nepresurizat INOX de la SolarPro produce apa caldea menajere in perioada martie-noiembrie, oferind utilizatorilor o reducere semnificativa la factura de gaze si energie electrica, de pana la 80%. Acest panou solar de apa calda ofera o durata de viata reala de 15-20 de ani.

Are o capacitate a rezervorului de 105 litri si un volum total de apa incalzita de 141 litri, acest panou solar dispune de 12 tuburi vidate cu diametrul de 58 mm si lungimea de 1800 mm, realizate din sticla borosilicata tratata cu strat foto-absorbant. Constructia de inalta calitate include un rezervor exterior din INOX de 0,4 mm si un rezervor interior din INOX de 0,5 mm.

Oferte si promotii panouri solare apa calda

Eu am selectat cele mai bune panouri solare de apa calda, am pus modele presurizate dar si nepresurizate, iar mai jos iti si detaliez diferenta dintre acestea. In continuare ti-am lasat si doua magazine online de unde m-am documentat si am selectat produsele de mai sus, iar daca vrei sa vezi mai multe modele, poti intra pe ambele si compara preturile.

Cum alegi cel mai bun panou solar pentru apa calda

Ca sa alegi cel mai bun panou solar pentru apa calda trebuie sa stii putin cu ce se mananca acestea, iar mai jos iti detaliez putin fiecare factor important de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti cumperi un panou solar.

  1. Tipul de panou: Exista panouri solare nepresurizate, potrivite pentru utilizarea sezoniera, si panouri solare presurizate, care functioneaza pe tot parcursul anului. Panourile nepresurizate sunt ideale pentru regiunile cu temperaturi mai ridicate, in timp ce cele cu presiune se adapteaza mai bine la conditii diverse de temperatura.
  2. Structura panoului: Panourile solare pot avea rezervoare integrate sau pot fi conectate la un rezervor separat. Aceasta alegere depinde de necesitatile specifice ale utilizatorului si de spatiul disponibil pentru instalare. Eu am pus mai sus panouri solare pentru apa calda doar cu rezervoare integrate pentru ca sunt cele mai cautate.
  3. Tehnologia tuburilor: Panourile solare pot utiliza tuburi vidate sau tuburi cu heat pipe. Tuburile vidate sunt eficiente in captarea radiatiei solare pe intreaga perioada a zilei, in timp ce cele cu heat pipe sunt potrivite pentru regiunile cu temperaturi mai scazute.
  4. Materialul din care sunt fabricate: Acest lucru este important pentru durabilitatea si performanta acestora. Rezervoarele din inox sau otel galvanizat, impreuna cu tuburile vidate din sticla borosilicata, sunt optiuni frecvente si durabile.
  5. Eficienta colectorului: Eficienta si puterea maxima a panoului sunt detalii care indica cat de bine poate panoul solar sa transforme energia solara in caldura, oferind astfel o performanta optima in producerea apei calde.
panou solar apa calda pe casa

Cel mai bun panou solar nepresurizat

Panoul solar nepresurizat este acel panou solar fara presiune, pentru apa calda, si este o solutie adoptata tot mai des pentru eficienta sa in contextul utilizarii resurselor regenerabile. Acest tip de panou solar este proiectat sa furnizeze apa calda folosind energia solara ca sursa principala. Panoul solar nepresurizat se diferentiaza de variantele presurizate prin modul in care functioneaza si distribuie apa calda. In timp ce panourile presurizate sunt conectate direct la reteaua de apa si necesita presiune pentru a functiona corect, cele nepresurizate opereaza intr-un mod mai simplu, fiind ideale pentru climatul nostru european. Ele sunt proiectate sa functioneze sezonier, in perioadele cu temperaturi mai ridicate, de la primavara pana toamna.

Principiul de functionare al panoului solar nepresurizat consta in absorbtia energiei solare de catre tuburile vidate, care sunt expuse direct la radiatiile solare. Aceste tuburi, de obicei fabricate din sticla borosilicata, au rolul de a captura caldura si a o transfera unui lichid termic din interiorul lor. Acest lichid incalzit circula apoi catre un rezervor in care este stocata apa menajera. Procesul se desfasoara fara presiune, facilitand utilizarea panoului solar in diverse conditii de instalare si asigurand un randament optim.

Panourile solare nepresurizate sunt destul de durabile avand o durata de viata care poate depasi 15 ani, in functie de calitatea componentelor utilizate si de conditiile specifice de utilizare. Constructia robusta, inclusiv rezervoarele din otel inoxidabil si tuburile vidate rezistente ofera acestor panouri solare o rezistenta ridicata la diverse conditii meteorologice, inclusiv la grindina si inghet.

Pe langa beneficiile evidente de a utiliza o sursa gratuita si regenerabila de energie, panourile solare nepresurizate sunt apreciate pentru caracterul lor eco-friendly si contributia semnificativa la reducerea amprentei de carbon. Instalarea acestora poate aduce o reducere semnificativa a costurilor cu incalzirea apei menajere si poate contribui la cresterea eficientei energetice a unei locuinte sau a unei afaceri.

Cele mai bune panouri solare presurizate

Panoul solar presurizat, adica panoul solar de apa calda cu presiune, este o solutie ceva mai avansata pentru producerea apei calde menajere, oferind un grad mai mare de presiune si control in distribuirea apei calde intr-o locuinta sau intr-un spatiu comercial. Spre deosebire de variantele nepresurizate, aceste panouri solare sunt proiectate pentru a functiona in mod continuu si in perioadele mai reci ale anului.

Procesul de functionare al unui panou solar presurizat implica utilizarea energiei solare pentru a incalzi un lichid termic circulant intr-un sistem inchis. Aceasta incalzire are loc in tuburile vidate sau in colectoarele solare, iar lichidul incalzit este pompat catre un rezervor cu presiune unde transfera caldura catre apa menajera. Aceasta presiune ofera avantaje in distributia apei calde in reteaua interna a locuintei, asigurand presiune constanta si o temperatura a apei menajere mai stabila.

Sunt mai cautate aceste modele pentru capacitatea lor de a functiona eficient si in sezoanele reci sau in conditii climatice mai putin favorabile. Aceste sisteme solare de apa calda sunt echipate cu sisteme de presiune care permit incalzirea apei chiar si in conditii de temperaturi scazute, asigurand un flux constant de apa calda indiferent de vremea de afara. Panourile solare presurizate sunt configurate pentru a oferi o presiune mai mare in reteaua de apa calda, permitand astfel utilizatorilor sa beneficieze de un jet de apa mai puternic la robinete si dusuri. Acest aspect este apreciat in mod deosebit in locuintele in care exista multiple puncte de utilizare a apei calde simultan.

Fiabilitatea si durabilitatea unui kit panou solar de apa calda presurizat si constructia lui robusta, incluzand rezervoarele si tuburile vidate rezistente, asigura o durata de viata indelungata si o rezistenta ridicata la diverse conditii meteorologice si factori de mediu, contribuind astfel la investitii pe termen lung in eficienta energetica si reducerea costurilor de incalzire a apei.

panou solar cu boiler

Cel mai ieftin panou solar de apa calda disponibil

In general panourile solare de apa calda sunt facute pentru a oferi o alternativa economica la sistemele mai costisitoare, dar este important sa se ia in considerare si aspectele legate de eficienta si durabilitate in cazul in care doriti sa luati unul foarte ieftin. Unul dintre principalele avantaje ale panourilor solare ieftine este, desigur, pretul lor accesibil, iar aceste sisteme sunt adesea concepute pentru a se potrivi unui buget mai restrans, facand tehnologia solara mai accesibila pentru un numar mai mare de consumatori, dar consider ca trebuie sa fie clar ca sunt anumite compromisuri care pot aparea in urma alegerii unui panou solar la pret redus.

Dezavantajul major al panourilor solare ieftine consta adesea in calitatea materialelor si a constructiei. Pentru a reduce costurile, producatorii pot utiliza materiale mai putin durabile sau tehnologii mai vechi, ceea ce poate afecta eficienta si durabilitatea sistemului pe termen lung. Panourile solare ieftine pot avea o viata utila mai scurta si pot necesita mai multa intretinere decat sistemele mai scumpe. Panourile solare ieftine pot avea si o eficienta mai mica in captarea si transformarea energiei solare in comparatie cu sistemele mai premium.

Parerea mea despre panourile solare pentru apa calda si ce recomand

Deoarece merg in fiecare an la tara, si nu locuiesc acolo, am luat si eu decizia sa montez un panou solar pentru apa calda, fiind cea mai buna metoda pentru a alimenta baia si bucataria cu apa calda in perioada verii. Am ales sa cumpar modelul RAINUNG cu presiune de 150L si am luat un panou presurizat pentru ca m-am gandit ca poate o sa am nevoie si de el iarna. Multe nu sunt de zis pentru ca doar l-am montat si de atunci isi face treaba, se monteaza usor in principiu si avantajele pot spune ca sunt destul de mari fata de un boiler electric care consuma si mult si are si rezervor mai mic, pentru ca un rezervor de 150L la un boiler ar ocupa toata baia (e o baie mica).

Recomand sa luati un panou solar presurizat daca aveti nevoie de apa calda si iarna, vi-l recomand pe cel cumparat de mine, dar tineti cont ca sunt multe modele, inclusiv cel de la JRH de 150L e destul de bun si face treaba excelenta. Mare atentie sa nu confundati aceste panouri cu cele fotovoltaice pentru ca sunt sisteme total diferite.

Intrebari frecvente despre panourile solare presurizate si nepresurizate

Ce sunt panourile solare presurizate?

panou solar nepresurizat

Panourile solare presurizate reprezinta sisteme avansate de incalzire a apei menajere, utilizand tehnologia heat pipe si tuburi vidate. Acestea sunt echipate cu tuburi care contin un agent termic, nu apa, facilitand transferul eficient al energiei solare in caldura. Functionand sub presiune, aceste panouri pot rezista temperaturilor reci si pot asigura apa calda in mod continuu, fiind potrivite pentru utilizare pe tot parcursul anului. Cu o instalare usoara si o intretinere minima, panourile solare presurizate reprezinta o solutie eficienta si durabila pentru producerea apei calde menajere.

Ce sunt panourile solare nepresurizate?

Panourile solare nepresurizate sunt sisteme termice care utilizeaza tuburi vidate simple fara tehnologia heat pipe. Acestea sunt concepute pentru a furniza apa calda menajera in perioadele cu temperaturi pozitive, in special intre martie si noiembrie. Tuburile vidate permit colectarea radiatiei solare, incalzind apa din rezervor. Avantajele acestor panouri includ instalare usoara, randament bun, lipsa necesitatii de energie electrica si costuri reduse. Cu toate acestea, utilizarea lor in sezonul rece necesita precautii, deoarece exista riscul de inghet si spargere a tuburilor vidate. Presiunea in sistem depinde de inaltimea la care panoul este montat, iar suportul poate fi necesar pentru a optimiza unghiul de instalare.

Care sunt riscurile utilizarii panourilor solare nepresurizate in sezonul rece?

panou solar presurizat

Utilizarea panourilor solare nepresurizate in sezonul rece prezinta riscul de inghet si spargere a tuburilor vidate. Aceste panouri, care utilizeaza tuburi vidate simple fara tehnologia heat pipe, contin apa in interiorul acestora. In conditii de temperaturi scazute, apa poate ingheta, generand o presiune crescuta in tuburi si provocand astfel spargerea lor. Acest risc este mai accentuat in perioadele cu temperaturi negative, iar solutia recomandata pentru evitarea deteriorarii este golirea sistemului de apa inainte de sezonul rece. Astfel, se elimina posibilitatea formarii ghetii si se minimizeaza riscul de daune cauzate de inghet.

Cum functioneaza tuburile vidate si tehnologia heat pipe in cadrul panourilor solare presurizate?

Tuburile vidate si tehnologia heat pipe din cadrul panourilor solare presurizate au un rol esential in transformarea energiei solare in energie termica. Tuburile, dispuse oblic, permit fluidului termic sa se evapore si sa ajunga in partea superioara a acestora, cunoscuta sub denumirea de condensator. Aici, caldura captata este transferata. Ulterior, vaporii se transforma in lichid, care se intoarce spre baza tubului, reluand procesul de transformare a energiei solare in energie termica. Aceasta tehnologie permite panourilor solare sa atinga o temperatura scazuta de pornire, asigurand un randament eficient al intregului sistem. Aceste panouri pot functiona in toate cele patru anotimpuri, conditia esentiala fiind respectarea unor masuri specifice, precum montarea rezistentei electrice si izolarea corespunzatoare a conductelor de alimentare cu apa rece.

Ce tip de panouri au randament mai bun?

panou solar apa calda ieftin

Eficienta panourilor solare poate varia in functie de mai multi factori, insa, in general, panourile solare cu tuburi vidate si tehnologie heat pipe (presurizate) au un randament mai bun comparativ cu panourile solare nepresurizate. Aceasta diferenta se datoreaza faptului ca panourile presurizate utilizeaza tuburi vidate care contin un agent termic, permitand o transferare mai rapida a caldurii si functionand eficient si in conditii climatice mai reci. Totusi, alegerea intre panourile presurizate si cele nepresurizate depinde de necesitatile specifice ale utilizatorului si de conditiile locale, precum si de bugetul disponibil pentru sistemul solar.

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 5 / 5. Voturi: 14

Nu sunt voturi pana acum