Sari la conținut

Cel mai bun invertor auto

5
(17)

Un invertor auto este acel dispozitiv care transforma curentul continuu (DC) de 12V in curent alternativ, similar cu cel de la priza (AC) 220V. Aceasta transformare permite utilizarea unei game variate de dispozitive electronice – de la laptopuri si telefoane mobile, pana la aparate de cafea si frigidere mici – direct din masina.

Daca vorbim despre un invertor bun, calitativ, acesta trebuie sa ofere o putere buna si constanta, sa aiba un randament energetic optim si sa includa functii de protectie impotriva supraincarcarii sau scurtcircuitelor, iar un asemenea invertor gasesti mai jos, pentru ca am facut un top cu cele mai bune invertoare auto.

invertor auto bun

Top cele mai bune invertoare auto

Invertor 4000W,12 V - 220 V, sinus pur, auto, testat osciloscop inverter unda pura

Invertor auto 4000W 12 V – 220 V sinus pur

Acest invertor de 4000W cu unda sinusoidala pura transforma de 12V din bateria masinii in 220V, compatibila cu majoritatea electrocasnicelor. Puteti alimenta o gama larga de echipamente, de la frigidere si televizoare, pana la unelte precum flexuri sau bormasini, avand o putere continua de pana la 2500W.

Are o putere de varf de 4000W, tensiune de intrare de 12V, o tensiune de iesire de 220V, si o rata de conversie remarcabila de 95%. Carcasa sa este din aliaj de aluminiu-magneziu si are o greutate redusa, o conductibilitate termica eficienta si o durabilitate crescuta. Display-ul este vizibil atat pentru tensiunea de intrare, cat si pentru cea de iesire, impreuna cu tehnologia avansata de cip stm care contribuie la fiabilitatea si rezistenta la socuri a acestui dispozitiv.

Totodata are opt functii de protectie inteligente, care acopera suprasarcina, variatii de tensiune, temperaturi ridicate, polaritate inversa, scurtcircuit si supracurenti. Invertorul are o unda sinusoidala pura, care elimina interferentele cu aparatele electrice si le protejeaza pe termen lung.

Invertor de tensiune PNI SP1000W

Invertor auto de tensiune PNI SP1000W

Invertorul de tensiune PNI SP1000W este ideal pentru utilizarea in autovehicule. Ofera o putere continua de 1000W si asigura alimentarea constanta si stabila a unei game largi de dispozitive electronice. Datorita undei sinusoidale pure pe care o genereaza, acesta este compatibil cu echipamente precum televizoare, sisteme audio, cuptoare cu microunde, ventilatoare sau laptop-uri.

Dispune de doua iesiri de 230V si include functii de protectie impotriva supraincalzirii, suprasarcinii si scurtcircuitului. Suporta o temperatura de utilizare intre -10 si 40 de grade Celsius si trebuie subliniat ca acest model nu este compatibil cu panouri solare, fiind proiectat special pentru utilizarea in vehicule.

Pentru a asigura o functionare optima, se recomanda utilizarea unei baterii de 12V cu o capacitate de cel putin 150Ah si totodata, pentru sarcini inductive, este indicat un invertor cu o putere maxima de 2-3 ori mai mare decat puterea maxima a dispozitivului conectat.

Invertor de tensiune AlcaPower by President 150W 12V-230V

Invertor auto de tensiune AlcaPower by President 150W 12V-230V

Invertorul de tensiune AlcaPower by President are o capacitate de 150W si o tensiune de intrare de 12V, produce o tensiune de iesire de 230V, printr-o unda sinusoidala modificata, fiind optim pentru alimentarea diverselor dispozitive electronice in timpul calatoriilor.

Racirea activa se face prin ventilator, ce asigura o functionare eficienta si previne supraincalzirea. Areo frecventa de lucru de 50Hz si multiple functii de protectie, inclusiv impotriva suprasarcinii, supratensiunii, scurtcircuitului si temperaturilor ridicate, iar brandul President garanteaza siguranta si eficienta in utilizare.

In plus, portul USB de 5V inclus extinde functionalitatea acestui invertor, permitand incarcarea directa a dispozitivelor mobile. Nu este cel mai puternic si nu suporta electrocasnice mari, dar este ideal pentru cei care calatoresc frecvent si au nevoie de o sursa de alimentare fiabila si versatila pentru dispozitivele electronice.

Invertor de tensiune, UKC, 12V – 220V, putere 2000W

Invertor auto de tensiune UKC 12V – 220V 2000W

Invertorul UKC de 2000W este un invertor mai ieftin facut pentru a transforma tensiunea de la baterie intr-o sursa stabila si fiabila de energie pentru dispozitive cu consum redus. Acesta se potriveste perfect pentru cei care prefera sa petreaca timp in natura sau sa calatoreasca pe distante lungi cu masina. Are capacitatea de a alimenta simultan mai multe aparate, cu conditia sa nu depaseasca puterea 75% din puterea maxima de iesire.

Invertorul foloseste o unda sinusoidala modificata pentru a genera o tensiune de iesire de 220V si o frecventa de 50Hz si bineinteles ca este echipat cu sisteme de siguranta pentru a preveni deteriorarea bateriei masinii sau a dispozitivelor conectate, incluzand alarme sonore pentru tensiuni scazute sau ridicate si oprire automata pentru a evita supraincarcarea sau descarcarea bateriei.

Invertor auto de tensiune Linomag DC 12V la AC 220V 150W

Invertor auto de tensiune Linomag DC 12V la AC 220V 150W

Convertorul auto oferit de Linomag transforma tensiunea de 12V DC de la bricheta auto intr-o tensiune de 220V AC, necesara pentru alimentarea diverselor dispozitive electrice. Are o putere nominala de 150W si o putere maxima de 200W, fiind suficient pentru majoritatea aparatelor electrice de dimensiuni mici. Include si un port USB de tip A, care ofera o tensiune de iesire de 5V DC si 2.1A, potrivit pentru incarcarea rapida a dispozitivelor mobile.

Invertorul este dotat cu mai multe sisteme de protectie care asigura siguranta in utilizare prin prevenirea sub-supratensiunii, suprasarcinii si scurtcircuitului. Este un invertor mic, de doar 130 grame, usor de depozitat si de transportat, fiind o solutie convenabila pentru cei care sunt frecvent pe drumuri.

Oferte si promotii invertoare auto

In timp ce cautam cel mai bun invertor auto am dat peste o multime de produse din care am selectat cele mai bune invertoare, produse de calitate care sa ofere si siguranta, pentru ca vorbim totusi de curent. Daca vrei sa vezi si alte modele fata de cele prezentate mai sus, mai jos iti las cateva link-uri catre categoriile cu invertoare din magazinele online cu oferte si promotii.

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Invertoarele auto difera destul de mult, sunt modele puternice care pot alimenta si frigidere dar sunt si modele mai de buget, care ofera automat si o iesire mai mica, iar multi cumparatori nu stiu ce sa cumpere, de aceea, mai jos, am detaliat putin cei mai importanti factori de care e recomandat sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi un invertor auto.

  1. Puterea invertorului auto: Puterea unui invertor se masoara in wati si indica capacitatea maxima de alimentare a dispozitivelor conectate. Ca sa decideti ce putere aveti nevoie, evaluati suma puterilor tuturor dispozitivelor pe care intentionati sa le folositi simultan. Un sfat practic este sa alegeti un invertor cu o capacitate putin mai mare decat suma calculata, deoarece oferiti cumva un buffer pentru orice necesitati suplimentare neasteptate si pentru a evita suprasolicitarea invertorului.
  2. Tipul de unda: Exista doua tipuri principale: unda sinusoidala pura si unda sinusoidala modificata. Invertoarele cu unda sinusoidala pura sunt compatibile cu aproape toate dispozitivele electronice si sunt recomandate pentru echipamente sensibile precum laptopuri sau aparate medicale. Invertoarele cu unda sinusoidala modificata sunt mai putin costisitoare si pot fi suficiente pentru dispozitive mai putin sensibile, dar pot cauza probleme la aparatele delicate sau la cele care necesita o unda sinusoidala pura pentru functionare optima.
  3. Eficienta invertorului: Eficienta unui invertor descrie cat de bine converteste curentul de la bateria masinii in curent alternativ, fara pierderi semnificative de energie. Cautarea unui invertor cu o rata de eficienta ridicata este esentiala pentru a minimiza consumul de baterie si pentru a asigura o durata de viata lunga a bateriei vehiculului. Invertoarele ieftine rau, de fel, care zic ca au si putere mare, sunt in mare parte cu eficienta mica.
  4. Siguranta: Protectia impotriva supratensiunii, sub-tensiunii, suprasarcinii, scurtcircuitelor si supraincalzirii sunt esentiale pentru a preveni deteriorarea dispozitivelor conectate si a invertorului insusi. Multe modele de top includ functii automate de oprire pentru a proteja atat invertorul, cat si dispozitivele alimentate.
  5. Design & dimensiuni: Sunt caracteristici importante, mai ales daca spatiul in vehicul este limitat. Modelele compacte si usor de instalat, cu posibilitatea de a fi montate in locuri accesibile, sunt de preferat. Accesibilitatea porturilor si optiunile de conectivitate, cum ar fi porturile USB suplimentare, pot oferi flexibilitate si comoditate sporita in utilizare.

Avantaje oferite de cel mai bun invertor auto

Am stabilit deja ca un invertor transforma curentul continuu (DC) al bateriei masinii in curent alternativ (AC), permitand astfel utilizarea unei varietati largi de dispozitive electronice in timp ce va aflati pe drum. Dar sa vedem si ce avantaje ofera acesta, nu? Unul dintre principalele beneficii ale unui invertor auto este capacitatea sa de a oferi acces la energie electrica in locuri unde altfel nu ar fi disponibila. Practic el devine o sursa de alimentare esentiala pentru dispozitive precum laptopuri, telefoane mobile, camere de supraveghere, frigidere portabile si multe altele.

Un invertor auto bun poate sa alimenteze electronicele cand sunteti in vacanta, in camping, sau cu cortul, iar in cazul in care va aflati intr-o situatie de urgenta, precum o pana de curent, invertorul auto va poate asigura alimentarea esentiala pentru dispozitivele critice. Majoritatea invertoarelor auto sunt usor de instalat si de utilizat, ceea ce le face perfecte pentru cei care nu sunt tehnicieni. Multe modele vin cu multiple optiuni de conectare, inclusiv porturi USB, care permit incarcarea rapida si eficienta a dispozitivelor mobile.

invertor auto ieftin

Cum afecteaza un invertor auto bateria masinii

Un invertor auto are un impact semnificativ asupra bateriei masinii, pentru ca aceasta conversie, in timp ce este extrem de utila, implica anumite considerente legate de gestionarea eficienta a bateriei vehiculului. Primul si cel mai evident impact este consumul de energie pentru ca utilizarea unui invertor auto consuma energia stocata in baterie. Acest lucru inseamna ca, pe masura ce folositi dispozitive conectate la invertor, bateria masinii va fi descarcata.

Durata pentru care puteti utiliza invertorul fara a porni motorul masinii depinde de capacitatea bateriei si de puterea invertorului iar pentru utilizarea pe termen lung sau pentru dispozitive cu consum mare de energie, este recomandat sa porniti motorul masinii periodic pentru a reincarca bateria. Invertoarele cu eficienta ridicata convertesc energia cu pierderi minime, ceea ce inseamna o utilizare mai eficienta a energiei bateriei, dar invertoarele mai putin eficiente pot duce la un consum mai rapid al energiei bateriei.

Protectiile incorporate in invertor pot influenta modul in care bateria este afectata. Invertoarele de calitate superioara includ adesea functii de protectie impotriva descarcarii excesive a bateriei, oprirea automata atunci cand tensiunea bateriei scade sub un anumit nivel, sisteme care ajuta la prevenirea epuizarii complete a bateriei si asigura ca aveti suficienta energie pentru a porni motorul masinii.

Utilizarea frecventa si prelungita a unui invertor, mai ales fara a porni motorul pentru reincarcarea bateriei, poate duce la scaderea duratei de viata a bateriei. Bateriile auto sunt concepute pentru a furniza un curent de mare putere pentru perioade scurte (cum ar fi la pornirea motorului) si nu pentru descarcari prelungite la niveluri joase, cum ar fi cele necesare pentru functionarea continua a unui invertor.

Cum functioneaza un invertor auto

La baza functionarii unui invertor auto sta ideea de a modifica forma si valoarea tensiunii electrice. In vehiculele standard, bateria produce curent continuu de 12V. Acest tip de curent mentine o tensiune constanta si directionata, diferita de curentul alternativ din sistemele casnice, care variaza periodic in valoare si directie.

Pasii, pe scurt, sunt urmatorii:

  1. Etapa de ridicare a tensiunii: Initial, tensiunea DC de 12V este ridicata la o valoare mai mare, folosind un dispozitiv electronic cunoscut sub numele de convertor DC-DC. Aceasta etapa este cruciala, deoarece tensiunea necesara pentru majoritatea dispozitivelor AC este mult mai mare decat cea produsa de bateria auto.
  2. Inversarea curentului: Dupa ridicarea tensiunii, urmeaza procesul de inversare. In aceasta etapa, curentul DC cu tensiune ridicata este convertit intr-un curent alternativ. Acest proces este realizat de un circuit numit invertor, care schimba directia curentului de mai multe ori pe secunda, creand astfel un model de unda alternativa.
  3. Modularea undei: Exista doua tipuri principale de unde generate de invertoare: unda sinusoidala pura si unda sinusoidala modificata. Unda sinusoidala pura este similara cu curentul furnizat de reteaua electrica si este compatibila cu aproape toate dispozitivele. Unda sinusoidala modificata este mai simpla si mai ieftina de produs, dar poate cauza probleme de functionare cu unele echipamente electronice.
  4. Reglarea si filtrarea: In ultima etapa, unda de curent alternativ este reglata si filtrata pentru a asigura ca tensiunea si frecventa sa sunt in limitele acceptabile pentru dispozitivele electronice. Aceasta ajuta la prevenirea fluctuatiilor sau zgomotului electric, care pot deteriora echipamentele conectate.

Practic, un invertor auto nu face altceva decat sa adapteze si sa transforme energia disponibila din bateria masinii intr-o forma utila pentru o gama larga de dispozitive electronice, facand posibila utilizarea acestora in timpul calatoriilor sau in situatii in care nu este disponibila o sursa standard de curent alternativ.

bricheta auto invertor 220v

Cel mai ieftin invertor auto

Stiu ca este tentant sa alegem modelele mai ieftine, insa la invertoarele auto trebuie avuta mare grija in aceasta privinta pentru ca invertoarele auto ieftine pot prezenta unele riscuri si limitari, iar intelegerea acestor aspecte este necesara pentru a face o alegere informata si sigura. Produsele ieftine sunt adesea produse cu materiale de calitate inferioara si pot sa nu includa functiile de siguranta necesare, cum ar fi protectia la supratensiune, sub-tensiune, sau scurtcircuit. Folosirea unui astfel de dispozitiv poate pune in pericol nu doar invertorul in sine, ci si dispozitivele conectate la el, precum si bateria si sistemul electric al masinii.

Eficienta unui invertor se refera la cat de bine acesta converteste energia din bateria masinii in curent alternativ, fara pierderi semnificative de energie iar invertor ieftin si ineficient va consuma mai multa energie din bateria masinii pentru a produce aceeasi cantitate de energie AC, ceea ce poate duce la descarcarea rapida a bateriei. De exemplu, un invertor etichetat ca avand o putere de 4000W nu va putea oferi aceasta putere in mod constant. Majoritatea invertoarelor au doua valori de putere specificate: puterea continua si puterea de varf (sau maxima).

Puterea continua este valoarea la care invertorul poate opera in mod constant si sigur, in timp ce puterea de varf este o valoare mai mare pe care invertorul o poate atinge doar pentru scurte perioade de timp. Invertoarele ieftine pot exagera aceste valori, oferind o imagine nerealista a performantei lor reale. Astfel, ceea ce pare a fi un invertor puternic la un pret mic poate fi, de fapt, incapabil sa sustina dispozitivele necesare.

Mare atentie insa, nu ma refer la toate, dar cred ca puteti sa faceti si singuri legatura cu ce zic, adica, un invertor la 200 lei, nu o sa scoata niciodata 2000W, ci maxim vreo 200, gasiti exemple destule in lista facuta de mine mai sus, unde am pus si invertoare cu putere mare, calitative, si puteti sa vedeti mai exact ce preturi au ele in general.

Parerea mea despre invertorul auto si ce recomand

Eu vad un invertor auto mai mult ca pe o solutie pentru cei care fac camping sau au nevoie din cand in cand sa alimenteze in masina, ori camion, un laptop, un televizor, etc. Ideea cu invertorul e ca are consum destul de mare iar bateria masinii trebuie sa fie suficient de puternica incat sa duca lejer. Nu se recomanda utilizarea unui invertor auto pe baterii mici sub 80Ah.

Personal am luat un invertor pentru cineva care lucreaza pe camion, si vrea sa foloseasca PS-ul cu un mic televizor cand e pe la descarcari, totusi, diferenta majora intre camion si masina mica e ca la camion sunt 2 baterii si au putere mare care sustin invertorul. Asta nu inseamna ca la masina mica nu merge folosit, merge lejer pentru perioade mai scurte, daca stai cu motorul pornit, sau in mers. Recomand totusi sa luati un redresor auto in caz ca ramaneti fara baterie si sa aveti cabluri de pornire in masina mereu.

Cel mai bun redresor auto disponibil acum pe piata este invertorul auto 4000W 12 V, iar puterea asta am pus-o eu standard, insa acesta se gaseste la puteri de 1200W, 1800W, 2500W, 2800W sau 3300W. Se gasesc si altele, mai mici, de ex invertoare de 200W, 500W sau 1000W, iar un invertor ieftin este Linomag 150W care are pret bun si duce lejer un laptop, un telefon, sau un ventilator ori o lada frigorifica auto mica.

Intrebari frecvente despre invertoarele auto

Invertorul auto poate afecta bateria masinii sau sistemul sau electric?

invertor auto pni

Utilizarea unui invertor auto poate influenta starea bateriei si a sistemului electric al masinii, in special daca este folosit in mod excesiv sau incorect. Invertorul consuma energia din bateria masinii pentru a genera curent alternativ, ceea ce poate duce la descarcarea rapida a bateriei daca motorul nu este pornit periodic pentru reincarcare. Un invertor de calitate slaba sau inadecvat dimensionat poate cauza fluctuatii de tensiune, afectand astfel sistemul electric al masinii.

Pot folosi invertorul auto cand motorul masinii nu este pornit?

Da, puteti folosi un invertor auto chiar si atunci cand motorul masinii nu este pornit. Invertorul va extrage energia necesara direct de la bateria masinii. Dar tineti cont de capacitatea bateriei, deoarece utilizarea prelungita a invertorului in timp ce motorul este oprit poate duce la descarcarea bateriei. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat sa porniti motorul periodic pentru a reincarca bateria, in special daca folositi dispozitive cu consum ridicat de energie sau daca utilizati invertorul pentru perioade lungi de timp.

Cum pot preveni supraincarcarea invertorului auto?

invertor auto puternic

Pentru a preveni supraincarcarea unui invertor auto, trebuie sa cunoasteti capacitatea maxima a acestuia si sa va asigurati ca suma puterii consumate de dispozitivele conectate nu depaseste aceasta limita. Inainte de utilizare, verificati specificatiile fiecarui dispozitiv pe care intentionati sa il alimentati prin invertor si calculati consumul total de energie. Respectati intotdeauna puterea continua recomandata, nu cea de varf, pentru a evita suprasolicitarea.

Pot conecta mai multe dispozitive simultan la invertorul auto?

Da, este posibil sa conectati simultan mai multe dispozitive la un invertor auto, atat timp cat capacitatea totala de consum a acestora nu depaseste puterea maxima a invertorului. Fiecare invertor are o limita specificata de putere, exprimata in wati, care indica cata energie poate furniza in mod constant.

Ce dispozitive pot alimenta la un invertor auto?

invertor auto ieftin

Un invertor auto poate alimenta o gama variata de dispozitive electronice, in functie de capacitatea sa. Dispozitivele uzuale includ laptopuri, telefoane mobile, incarcatoare, frigidere portabile, sisteme de iluminat, televizoare mici, ventilatoare si aparate de radio. De asemenea, poate fi folosit pentru alimentarea unor unelte electrice cu consum redus, precum bormasini sau polizoare mici.

Ce functii de siguranta ar trebui sa aiba un invertor auto?

Un invertor auto de calitate trebuie sa includa mai multe functii de siguranta esentiale pentru a proteja atat dispozitivul, cat si echipamentele conectate. Protectia la suprasarcina previne deteriorarea invertorului si a dispozitivelor atunci cand consumul total depaseste capacitatea sa. Protectia la supratensiune si sub-tensiune asigura functionarea in parametrii normali ai tensiunii bateriei, evitand astfel daunele cauzate de variatiile extreme de tensiune. Si este foarte importanta protectia la supraincalzire, care opreste automat invertorul in cazul in care temperatura interna devine prea ridicata, prevenind astfel riscurile de incendiu.

Există riscuri la folosirea unui invertor auto ieftin?

invertor auto ieftin dar bun

Folosirea unui invertor auto foarte ieftin poate prezenta riscuri semnificative. Calitatea inferioara a materialelor si a constructiei poate duce la defectiuni ale invertorului, iar lipsa unor functii de siguranta esentiale, cum ar fi protectia la suprasarcina sau scurtcircuit, poate pune in pericol atat dispozitivele conectate, cat si sistemul electric al masinii. Eficienta scazuta poate rezulta in consum excesiv de energie din bateria vehiculului, iar valorile exagerate ale puterii pot duce la asteptari nerealiste si utilizare necorespunzatoare. Deci da, folosirea unui invertor auto ieftin poate creste riscul de daune pe termen lung atat pentru echipamente, cat si pentru masina.

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 5 / 5. Voturi: 17

Nu sunt voturi pana acum