Sari la conținut

Cel mai bun detector de gaz

5
(11)

Cred ca nu e nevoie sa explic importanta unui detector de gaz intr-o locuinta, pentru ca acest dispozitiv este foarte important in orice casa unde exista o teava de gaz trasa cel mai probabil pentru centrala termica sau pentru aragaz. Practic, un dispozitiv atat de simplu ne poate proteja in cazul unei scurgeri de gaz pentru ca este proiectat sa detecteze toate tipurile de gaz si sa te alerteze ba chiar sa opreasca alimentarea, in functie de detector.

Din cate stiu a devenit si obligatoriu acest detector daca ai centrala pe gaz, si deoarece e foarte cautat am zis sa fac un top cu cele mai bune detectoare de gaz disponibile acum in Romania.

detector de gaz senzor de gaz

Top cele mai bune detectoare de gaz – senzori gaz

Detector de gaz metan si monoxid de carbon PRIMATECH PREVENT

Detector de gaz metan si monoxid de carbon PRIMATECH PREVENT

Primatech Prevent este un detector de gaz calitativ, facut pentru a masura nivelurile scazute de monoxid de carbon si pentru a detecta scurgeri de gaz metan in locuinta ta. Acesta este echipat cu senzori de gaz electrochimici si semiconductori care ofera o rezistenta sporita la alarme false generate de factori contaminanti din mediul inconjurator. Beneficiaza si de un sistem de autodiagnostic pentru a asigura functionarea corecta a detectorului.

In situatii de alarma, emite semnale vizuale (lumina rosie) si acustice (buzzer). Are praguri si niveluri de alarmare bine definite si are o putere consumata de 3.2 VA si o tensiune de alimentare de 230 Vac, si per total asigura o detectie precisa si fiabila a gazelor periculoase.

Este un detector destul de simplu si compact si ofera un volum de alarma de 85 dB la 1 m, garantand ca semnalul de avertizare este clar si perceput. Durata de viata a senzorilor este de 5 ani si are functii avansate de stabilizare initiala.

Senzor detector de gaz wireless Webdex

Senzor detector de gaz wireless Webdex

Acest detector de gaz de la Webdex este o solutie smart pentru detectarea si prevenirea scurgerilor de gaze inflamabile in locuinta ta. Fiind un senzor de gaz WiFi, poate identifica cu precizie prezenta gazului natural sau GPL, alaturi de detectarea temperaturilor ridicate.

Acest senzor ofera informatii in timp real cu privire la nivelul de gaze si temperatura din incapere si are functie de memento si alarma, care sunt gestionate prin aplicatiile Tuya sau Smart Life. Atunci cand detecteaza o scurgere de gaz, senzorul nu doar afiseaza nivelul de gaz, ci emite si o alarma vocala de avertizare:Exista scurgere de gaz. Verificati acum.” In cazul in care nivelul de gaz continua sa creasca si atinge valoarea presetata, detectorul declanseaza o alarma sonora, iar indicatorul rosu de alarma clipeste, semnalizand pericolul.

Totodata acest senzor de gaz include si o alarma de caldura intensa care atunci cand temperatura in jurul senzorului atinge nivelul prestabilit, indicatorul rosu de alarma clipeste, nivelul temperaturii este afisat, iar o alarma vocala si o notificare mobila sunt emise: „Alarma de caldura. Verificati acum.

Detector de monoxid de carbon X-Sense CO03D

Detector de gaz monoxid de carbon X-Sense CO03D

CO03D de la X-Sense este echipat cu un senzor sensibil electromecanic FIGARO care ofera o detectie imbunatatita a nivelului de CO si te alerteaza inainte ca o cantitate periculoasa sa se acumuleze in spatiu. Dispune de o alarma puternica cu un ton de 84 dB, care va rasuna in intreaga locuinta, avertizand instantaneu pe cei aflati in pericol iar ecranul digital LCD iluminat LED ofera o afisare clara si precisa a rezultatelor, fiind vizibil atat ziua, cat si noaptea.

Dispozitivul are o acuratete de citire foarte buna, avand o capacitate de citire intre 30 si 300+ parti/milion (PPM). Vine cu functii unice, cum ar fi avertizarea la functionare defectuoasa, avertizarea la baterie scazuta si modul „hush”, care te informeaza imediat cu privire la starea de functionare a detectorului. Functia de test si modul silentios pot fi activate printr-o simpla apasare a butonului de pe carcasa dispozitivului.

Kit senzor inteligent de gaz, WiFi, compatibil TuyaSmart si SmartLife, model SFL-818 plus electroventil cu rearmare manuala

Kit senzor de gaz WiFi compatibil TuyaSmart si SmartLife plus electroventil

Acest senzor de gaz este o solutie completa sa zic asa, pentru ca vine echipat si cu un electroventil de siguranta tip SFL-401, G3/4″, 9-12VDC, normal deschis (NO), adica nu numai ca detecteaza gazul, dar si raspunde activ pentru a asigura securitatea si opreste alimentarea.

Senzorul de gaz are o conectivitate wireless, potrivita pentru securizarea casei tale, indiferent de sistemul de operare al dispozitivului mobil (Android sau iOS) iar raza de actiune este de 10 metri, functionand la o frecventa de 2.4 GHz, fiind perfect pentru diverse medii, fiind potrivit pentru utilizare in locuinte, magazine, hoteluri, pensiuni sau depozite.

Controlul este destul de intuitiv si se realizeaza cu usurinta prin aplicatiile TuyaSmart sau SmartLife avand si posibilitatea de integrare in diverse scenarii de alarmare si dezactivare. Este o alegere moderna si smart pentru asigurarea sigurantei in interiorul locuintei si combina practic performanta tehnologica cu o functionalitate simpla si designul sau modern.

Detector Gaz metan Seitron Beagle Met, ABS, Alb, 220V

Detector de gaz metan Seitron Beagle Met

Detectorul de gaz metan de interior BEAGLE M detecteaza prezenta gazului inflamabil. Este echipat cu o iesire pentru actionarea electroventilului de intrerupere la 230V si dispune si de un buton de testare pentru verificarea periodica a functionalitatii.

Acesta are un senzor precalibrat si reactioneaza prompt in prezenta gazului in concentratii sub limita de periculozitate. Lumina rosie si soneria se activeaza, iar dupa o scurta intarziere, un releu intra in actiune, intrerupand furnizarea gazului. Dispozitivul include un sistem de autodiagnoza pentru a verifica precizia senzorului.

Pentru verificarea functionarii corecte a detectorului, utilizatorul poate apasa tasta ‘T’ (Test), declansand un led rosu si un buzzer pentru aproximativ 5 secunde, iar apoi activand releul pana cand tasta este eliberata. Avand o intarziere de aproximativ 50 de secunde dupa pornirea dispozitivului, lumina galbena se stinge, indicand ca detectorul se afla in conditii normale de functionare.

Oferte si promotii detectoare de gaz

Daca ati analizat putin lista de mai sus probabil ati observat ca am adaugat detectoare de gaz din toate categoriile, am incercat sa includ detectoare de gaz clasice, dar si detectoare smart sau senzori de gaz cu electroventil inclus. Mai jos va las si cele doua magazine folosite de mine pentru a face selectia, unde puteti sa vedeti si alte modele de senzori de gaz de calitate.

Cum alegi cel mai bun detector de gaz

Un detector de gaz bun e unul dintre cele mai importante dispozitive, alaturi de senzorul de inundatie si detectorul de fum, dar toate acestea trebuiesc alese cu grija, si la fel cum am facut si la restul, am sa trec si aici cativa factori importanti de care trebuie sa tineti cont cand va cumparati un senzor de gaz.

  1. Tipul de gaz: Pentru inceput ia in considerare tipul de gaz pe care doresti sa il detectezi, deoarece unele detectoare sunt specializate pentru anumite tipuri de gaze, cum ar fi monoxidul de carbon sau gazul metan.
  2. Performanta senzorului: Senzorii electrochimici sunt ideali pentru detectarea monoxidului de carbon, in timp ce senzorii cu semiconductori sunt eficienti in identificarea gazelor inflamabile precum metanul. Cand il cumperi trebuie sa verifici ca detectorul ales sa dispuna de senzori calibrati pentru a oferi o detectie precisa si fiabila.
  3. Nivelul de sensibilitate: Ai nevoie de un dispozitiv care poate detecta concentratii mici de gaze periculoase, garantand astfel o avertizare timpurie in caz de scurgeri. Verifica si daca detectorul are functii suplimentare, cum ar fi alarme sonore si vizuale, pentru a asigura o notificare clara in situatii de urgenta.
  4. Conectivitatea si optiunile de control: Unele detectoare pot fi integrate in sistemele smart home, permitand controlul si monitorizarea de la distanta prin intermediul aplicatiilor mobile. Verifica compatibilitatea cu aplicatiile precum Tuya sau Smart Life sau alte aplicatii asemenatoare pentru o experienta de utilizare optima.
  5. Fiabilitatea si certificarile: Acesta este un factor foarte important de care trebuie sa tii cont pentru a te asigura ca detectorul respecta standardele de siguranta. Certificarile precum CEI-EN 50194-1 atesta calitatea si conformitatea cu normele internationale.

Bineinteles mai sunt si alti factori, cum ar fi functiile precum modul de test sau cele de auto-diagnosticare, dar nu e obligatoriu sa le aiba, iar daca vrei un senzor de buget, poti renunta la acestea.

detector de gaz cu alarma

Cel mai bun senzor de gaz

Senzorul de gaz este foarte important daca tinem cont de siguranta locuintei pentru ca ofera o linie de aparare vitala impotriva riscurilor asociate cu scurgerile de gaze inflamabile. Senzorul de gaz este conceput pentru a detecta si avertiza in timp util in cazul prezentei gazelor periculoase, cum ar fi monoxidul de carbon sau gazul metan si astfel contribuind la prevenirea unor scenarii extrem de periculoase.

Un aspect sa zic asa critic al unui senzor de gaz este capacitatea sa de a identifica substantele inflamabile in stadiile incipiente ale prezentei acestora. Monoxidul de carbon, de exemplu, este un gaz incolor, inodor si fara gust, ceea ce il face extrem de dificil de detectat de catre oameni fara ajutorul unui dispozitiv specializat. Senzorul de gaz devine astfel ochiul vigilent care avertizeaza asupra riscurilor invizibile, precum scurgerile de gaz si automat iti ofera un timp suplimentar sa reactionezi inainte ca situatia sa devina periculoasa.

In locuinta ta, senzorul de gaz nu este doar un simplu dispozitiv, ci este mai bine zis un gardian silentios al sigurantei tale pentru ca are capacitatea de a activa semnale vizuale si sonore in momentul detectarii gazelor periculoase, iar un senzor bun avertizeaza nu doar pe cei prezenti, dar si pe cei care pot fi la distanta in casa. Functionalitatea sa avansata include adesea posibilitatea de conectare la aplicatii mobile, permitand monitorizarea in timp real si primirea alertelor chiar si atunci cand esti departe de locuinta. Totodata, senzorii de gaz sunt adesea conectati la o electrovalva care opreste alimentarea cu gaz, si in asa fel salveaza un posibil incendiu.

Cel mai bun detector de monoxid de carbon

Detectorul de monoxid de carbon (CO) are un rol specific in detectarea unui gaz periculos, dar inodor – monoxidul de carbon. Acest gaz este produs in special in urma combustiei incomplete a carburantilor precum gazul natural, lemnul sau carbunele si poate patrunde in casa ta in diverse moduri, inclusiv prin sistemul de incalzire sau aparatul de gatit.

Diferenta esentiala intre un detector de monoxid de carbon si un senzor de gaz metan este in tipul de gaze pe care le detecteaza. Detectorul de monoxid de carbon este specializat in identificarea nivelurilor periculoase de CO, care, fiind incolor si inodor, pot reprezenta o amenintare grava fara un dispozitiv specializat de avertizare.

Un detector de CO are posibilitatea sa detecteze acest tip de gaz si in cantitati foarte mici, iar acest lucru este esential deoarece monoxidul de carbon poate avea efecte toxice chiar si la niveluri scazute, iar un detector de CO de calitate este proiectat sa ofere avertizari la niveluri care pot pune in pericol sanatatea. Senzorul de gaz metan in schimb se concentreaza pe detectarea specifica a gazului metan, care este inflamabil si poate reprezenta un risc de incendiu sau explozie. Este adesea utilizat pentru a avertiza asupra scurgerilor de gaz metan din surse precum aparatele de gatit sau sistemele de incalzire.

senzor de gaz mic

Cel mai bun detector de gaz cu electrovalva

Detectorul de gaz cu electrovalva aduce un nivel suplimentar de protectie, poate chiar cel mai important nivel de protectie, impotriva scurgerilor de gaze inflamabile in locuinta ta. Electrovalva este un dispozitiv electric care poate controla fluxul de gaz, fiind adesea integrata in sistemul de alimentare cu gaz al locuintei. Rolul principal al electrovalvei in combinatie cu detectorul de gaz este de a preveni potentialele situatii de urgenta prin intreruperea alimentarii cu gaz in cazul unei scurgeri detectate.

Detectorul de gaz cu electrovalva functioneaza in sinergie pentru a oferi o reactie rapida in cazul prezentei unui gaz inflamabil iar functionala este simpla de inteles, practic, atunci cand senzorul detecteaza o concentratie periculoasa de gaz, acesta activeaza electrovalva, care inchide instantaneu alimentarea cu gaz. Aceasta actiune imediata este necesara pentru prevenirea riscurilor de incendiu sau explozie si ofera un nivel suplimentar de siguranta pentru tine si locuinta ta.

Electrovalva functioneaza independent si este automata si rapida chiar si in situatiile in care locatarul nu este prezent sau nu poate reactiona imediat, iar acest lucru, face detectorul de gaz cu electrovalva o alegere excelenta pentru protectia locuintei impotriva riscurilor asociate cu gazul inflamabil.

Cel mai ieftin detector de gaz si cat de bun e

Un detector de gaz ieftin este destul de ok, mai ales daca acesta este certificat si respecta anumite standarde de calitate si siguranta. Certificarea este un factor crucial, deoarece indica faptul ca dispozitivul a fost testat si evaluat conform normelor specifice si asigura cumparatorul ca acesta ofera un nivel minim de performanta si fiabilitate. Ideea e ca oricum detectoarele de gaz sunt in general ieftine, dar depinde la ce nivel de „ieftin” ne referim.

Detectorul de gaz ieftin poate fi la fel de eficient precum variantele mai costisitoare, cu conditia sa indeplineasca standardele si specificatiile necesare pentru a furniza o detectie precisa si prompta a gazelor periculoase iar aici trebuie ca tu sa acorzi atentie certificarilor si standardelor cu care dispozitivul se conforma, deoarece acestea ofera asigurari cu privire la calitatea si performanta produsului.

Daca vorbim de un model foarte ieftin, acesta poate sa nu fie la fel de performant si sa nu exceleze la aspecte precum gama de detectare, sensibilitatea la concentratiile de gaze, functiile suplimentare precum teste de autoverificare sau avertizari la niveluri ridicate de gaz care sunt elemente relevante in evaluarea calitatii dispozitivului.

detector monoxid de carbon

Parerea mea despre detectorul de gaz si ce recomand

Din cate am inteles detectorul de gaz a devenit obligatoriu in locuinte iar in blocurile care exista cel putin un apartament care nu are detector de gaz montat o sa se taie alimentarea cu gaz. Nu stiu cat de corect mi se pare, dar cred ca detectorul de gaz, obligatoriu sau nu, trebuie sa existe in orice locuinta unde exista gaz, pentru ca pana la urma vorbim de siguranta noastra care e cea mai importanta, si am vazut multe cazuri de incendii pornite de la centrale sau alimentari facute gresit.

Eu am cumparat pentru sora mea un detector de gaz acum o luna, si am vrut sa iau ceva mai inteligent, un detector de gaz smart cu wireless pentru ca pana la urma suntem in secolul tehnologiei. Am testat cateva modele sincer sa fiu si pana la urma am luat unul cu electrovalva inclusa, pentru ca dorea s-o schimbe si pe aceea, modelul ales de noi fiind acest kit senzor de gaz cu electrovalva care pana acum nu a dat alarme false.

Daca doriti ceva si mai calitativ, cel mai bun detector de gaz ales de mine este PRIMATECH PREVENT, de la un producator care este foarte dezvoltat in aceasta industrie si au detectoare de gaz din toate felurile. Nu am verificat dar cred ca sunt printe cele mai cautate si probabil cele mai vandute. Sunt bineinteles si modele ieftine, precum X-Sense CO03D dar aici trebuie dupa cum am spus sa stabiliti exact ce inseamna ieftin, pentru ca 150 lei eu consider ca e limita maxima unde putem sa mergem in jos cand vine vorba de detectoare de gaz.

Intrebari frecvente despre detectoarele si senzorii de gaz

Ce tipuri de gaze pot fi detectate de un senzor de gaz?

detector de gaz smart

Senzorul de gaz poate detecta diverse tipuri de gaze periculoase, inclusiv gaz metan, propan, butan, monoxid de carbon si alte gaze inflamabile sau toxice. Totodata ele sunt facute pentru a oferi o avertizare timpurie in cazul unei scurgeri de gaze, contribuind astfel la prevenirea riscurilor de incendiu, explozie sau intoxicatie. Fiecare senzor este specializat pentru un anumit tip de gaz, iar utilizarea lor in locuinta asigura o monitorizare constanta si protectie impotriva amenintarilor invizibile asociate cu aceste substante.

Cum functioneaza mai exact un senzor de gaz?

Un senzor de gaz functioneaza pe principiul detectiei schimbarilor fizice sau chimice in prezenta anumitor gaze. Acesta contine un element senzorial care interactioneaza cu gazul tinta. Atunci cand gazul intra in contact cu elementul senzorial, acesta determina o schimbare in proprietatile fizice sau chimice ale senzorului. Aceasta schimbare este apoi masurata de catre senzor si transmisa sub forma de semnal electric catre circuitul de control al detectorului. Daca concentratia gazului atinge un nivel presetat si potential periculos, detectorul declanseaza o alarma vizuala si/sau sonora pentru a avertiza utilizatorii cu privire la prezenta gazului nociv in mediul inconjurator. Acest proces asigura o detectie timpurie a gazelor periculoase si contribuie la prevenirea potentialelor riscuri pentru sanatate si siguranta.

Care este diferenta intre un detector de gaz si un detector de monoxid de carbon?

detector de gaz ieftin

Un detector de gaz are rolul de a identifica prezenta diverselor gaze inflamabile, cum ar fi gazul metan sau propan, avand scopul de a preveni riscurile de incendiu sau explozie iar un detector de monoxid de carbon este specializat in detectarea monoxidului de carbon (CO), un gaz incolor si inodor, rezultat din arderea incompleta a combustibililor. Diferenta principala consta in tipurile de gaze pe care le detecteaza si in riscurile specifice la care se adreseaza fiecare dispozitiv: gaz inflamabil in cazul detectorului de gaz si intoxicare cu monoxid de carbon in cazul detectorului de CO.

De ce unii senzori de gaz au functii suplimentare, cum ar fi autodiagnoza sau functia „hush”?

Senzorii de gaz cu functii suplimentare, precum autodiagnoza sau functia „hush”, sunt proiectati pentru a oferi un nivel mai inalt de eficienta si utilizare simplificata. Autodiagnoza consta in capacitatea senzorului de a-si verifica periodic functionalitatea, asigurandu-se ca este in stare de functionare optima. Aceasta contribuie la prevenirea alarmelor false si ofera incredere in performanta dispozitivului. Functia „hush” permite utilizatorului sa temporizeze temporar alarmele, utila in situatii in care se produce o alarma falsa si utilizatorul stie ca nu exista o amenintare reala.

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 5 / 5. Voturi: 11

Nu sunt voturi pana acum