Sari la conținut

Cea mai buna centrala termica pe peleti

5
(12)

O centrala termica pe peleti aduce cateva avantaje utilizatorilor, fiind foarte cautate in ultima vreme, practic, acest tip de centrala functioneaza pe granule (numite peleti) care provin din deseuri lemnoase. Un mare avantaj este faptul ca aceasta alimentare automata, si spre diferenta de centrala pe lemne, nu trebuie sa o alimentezi odata la cateva ore.

Bineinteles ca si aceste centrale sunt destul de extinse, iar modele sunt multe, deci e de inteles ca toti dorim cea mai buna centrala pe peleti, de aceea am facut un top cu cele mai bune pe care vi-l las mai jos.

peleti care ard

Top cele mai bune centrale termice pe peleti

Termosemineu centrala pe peleti Fornello Royal 30 kw, complet echipat

Termosemineu centrala pe peleti complet echipata Fornello Royal 30 kW

Termosemineul pe peleti Fornello Royal 30 kW ofera o autonomie variabila, intre 15 si 36 de ore, in functie de izolatia casei sau temperatura exterioara. Functionarea sa automatizata permite programarea saptamanala si reglarea temperaturii de la distanta, prin intermediul unei telecomenzi incluse.

Aceasta centrala pe peleti aduce cateva avantaje destul de importante, precum functionare ecologica, fara riscul de intoxicare, control electronic, autoaprindere si posibilitatea reglarii pe cinci trepte de viteza a arderei. Are un sertar de cenusa care permite curatarea saptamanala simplu si eficient.

Termosemineu pe peleti Ferroli Mirano Pellet N 24, 24 kW

Termosemineu pe peleti Ferroli Mirano Pellet N 24 kW

Termosemineul pe peleti Ferroli Mirano Pellet N 24 are o putere nominala de 24 kW si este complet echipat cu toate elementele esentiale, precum pompa de incalzire, vasul de expansiune, supapa de siguranta si termostatul de siguranta. Panoul de comanda este digital si adauga o nota de modernitate si usurinta in utilizare.

Aceasta centrala pe peleti beneficiaza de autocuratare prin debit de aer marit si un buncar pentru peleti ce asigura un proces eficient de ardere. Algoritmul de modulare optimizeaza controlul arderii, ajustand automat dozarea peletilor si a aerului pe masura ce temperatura se apropie de nivelul dorit.

Centrala termica pe peleti compacta Fornello Rossi Camino Compact 25 kw

Centrala termica pe peleti compacta Fornello Rossi Camino Compact 25 kW

Centrala termica compacta pe peleti Fornello Rossi Camino Compact 25 kW ofera o functionare simpla si flexibila, fiind un cazan automat cu peleti, dispune de un sistem de curatare manuala eficient pentru arzator si schimbatorul de caldura si poate fi integrat cu usurinta in diverse sisteme de incalzire, inclusiv radiatoare, incalzire in pardoseala, boilere sau rezervoare tampon.

Eficienta sa este remarcabila deoarece are o putere nominala modulata intre 5 kW si 25 kW care se reflecta in respectarea standardelor Ecodesign 2020 si clasificarea energetica A++. Rezervorul de peleti incorporat are o capacitate de 87 litri. Beneficiaza de ventilator de tiraj, alimentare automata cu combustibil si sistem automat de aprindere a peletilor si este dotata cu pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta si aerisitor automat,

Centrala pe peleti Fornello Slimpel Easy 40 kw

Centrala pe peleti tiraj fortat Fornello Slimpel Easy 40 kW

Centrala pe peleti Fornello Slimpel Easy 40 kW integreaza un kit hidraulic complet, inclusiv pompa de recirculare electronica, supapa de siguranta si aerisitor automat, facilitand instalarea directa in sistemul de incalzire. Este dotata cu un arzator din inox si un buncar de 88 kg pentru peleti si asigura o performanta termica cuprinsa intre 8 kW si 40 kW.

Este conforma cu normele Ecodesign si clasificata A+ si principala inovatie a centralei consta in curatarea automata a arzatorului, facilitand utilizarea si mentinerea sa in conditii optime. Temperatura maxima este de 90°C, presiunea maxima de lucru de 3 bar, si debitul maxim de consum combustibil de 110 m³/h, reflecta performanta si versatilitatea acestei centrale.

Centrala pe peleti compacta RubynoR Mareli SBN35 20-35kW

Centrala pe peleti compacta RubynoR Mareli SBN35 20-35kW

Centrala pe peleti Mareli garanteaza un randament maxim intre 18-35 kW si este conceputa pentru case cu suprafete cuprinse intre 120 mp si 275 mp. Sistemulde aprindere HotAir cu QUARTZ garanteaza aprinderea eficienta a peletilor, iar buncarul de 80 kg confera autonomie de pana la 3-5 zile in timpul sezonului rece.

Vine cu tehnologii precum curatarea mecanica a arzatorului si a schimbatorului de caldura, sistemul DryAshes de indepartare rapida a cenusii, si controlul separat pentru pompa de circulare catre boilerul de apa calda menajera. Centrala functioneaza prin modulatie, ajustandu-si singura puterea in functie de necesitati, si este prevazuta cu componente electronice de la producatori de top din Italia, Germania si Anglia.

Pachet centrala termica pe peleti KOPH GT 25, 25 kw

Pachet centrala termica pe peleti KOPH GT 25 kW

Centrala termica pe peleti Koph Eco GT 25 asigura un consum eficient de combustibil si o ardere optimizata. Automatizarea avansata permite modularea si reglarea treptata a centralei termice pentru o eficienta crescuta si economii semnificative in consumul de combustibil. Centrala vine cu aprindere automata, control total al arderii, curatare automata a arzatorului de peleti si curatare mecanica (manuala) a schimbatorului de caldura.

Pachetul include componente esentiale precum pompa de circulatie Wilo, vas de expansiune, valva de incarcare, supapa de descarcare, presostat apa, manometru, conexiuni electrice rapide, display electronic, buncar de peleti si suport pentru o transportare si pozitionare usoara.

Oferte si promotii centrale termice pe peleti

Eu am facut mai sus o selectie cu cele mai bune centrale pe peleti, dar sunt mai multe modele pe care le puteti vedea, iar pentru acest lucru va las magazinele online de mai jos unde gasiti reduceri si promotii la centrale pe peleti. Recomand sa vizitati si site-ul producatorului Fornello pentru ca are preturi destul de bune si oferte frecvente la centrale pe peleti.

Cum alegi cea mai buna centrala termica pe peleti

Daca stai la casa, probabil centrala termica este cea mai importanta achizitie deoarece aceasta ne asigura caldura pe timp de iarna iar noi trebuie sa facem o alegere destul de corecta. Avem de ales intre centrale pe gaz sau cele electrice ori centrale pe peleti si lemne, insa si aici trebuie sa tinem cont de cateva aspecte, iar pentru a cumpara cea mai buna centrala pe peleti tine cont de urmatoarele:

  1. Dimensiunea locuintei: Centrala termica trebuie sa fie dimensionata corespunzator pentru a asigura o incalzire eficienta. O centrala pe peleti prea mica poate duce la un randament scazut, in timp ce una prea mare poate genera costuri suplimentare si consum excesiv de combustibil.
  2. Eficienta energetica: Cu cat o centrala termica are un randament mai mare, cu atat va produce mai multa caldura utilizabila si va reduce costurile de operare. O centrala pe peleti cu functii de modulare si reglare automata poate contribui semnificativ la eficienta sistemului.
  3. Sistemul de alimentare: Buncarele de peleti cu capacitatea potrivita pentru nevoile tale pot influenta autonomia sistemului si frecventa necesara pentru reincarcare deci trebuie sa te asiguri ca sistemul de alimentare este convenabil si eficient.
  4. Automatizarea si controlul central: Centralele termice pe peleti moderne dispun de sisteme avansate de control, permitandu-ti sa monitorizezi si sa ajustezi parametrii de functionare pentru a maximiza confortul si eficienta.
  5. Fiabilitatea si durabilitatea: O centrala pe peleti construita solid, cu componente de calitate si o garantie adecvata, poate asigura linistea si siguranta pe termen lung.
peleti in mana langa centrala termica pe peleti

Cea mai buna centrala pe peleti cu automatizare

Centrala termica pe peleti cu automatizare aduce cu sine beneficii considerabile in ceea ce priveste eficienta, confortul si economiile de energie. Automatizarea se refera la capacitatea centralei de a regla si gestiona singura multiple aspecte ale procesului de ardere a peletilor. Cel mai important aspect al automatizarii consta in modularea puterii, adica capacitatea centralei de a ajusta treptat nivelul de ardere in functie de necesitatile reale de incalzire ale locuintei iar acest proces asigura un consum eficient de combustibil si elimina risipa dar si contribuind la reducerea costurilor operationale.

Sistemul de aprindere automata a peletilor ofera un start rapid si fara efort din partea utilizatorului si adauga un nivel suplimentar de comoditate, eliminand necesitatea aprinderii manuale si asigurand functionarea eficienta a centralei termice. Curatarea automata a arzatorului este un alt beneficiu al automatizarii, contribuind la mentinerea performantei optime a centralei deoarece elimina cenusa reziduala si depunerile in mod regulat, asigurand astfel o ardere curata si eficienta pe termen lung.

Automatizarea poate fi extinsa si la optiuni precum programarea saptamanala, temporizatoare pentru pornire si oprire, precum si conectivitatea la sisteme inteligente, permitand controlul de la distanta prin intermediul internetului sau telefonului mobil iar aceste lucruri se obtin cu senzorii de nivel al peletilor si sistemele de compensare a temperaturii exterioare care sunt integrate in procesul de automatizare.

Cat consuma o centrala pe peleti in fiecare luna

Consumul unei centrale pe peleti in fiecare luna poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv dimensiunea locuintei, izolatia termica, temperatura exterioara, setarile echipamentului si, nu in ultimul rand, calitatea peletilor utilizati. Puterea nominala a centralei termice, exprimata in kilowati (kW) este factorul determinant al consumului iar aceasta putere se alege in functie de locuinta, deoarece locuintele mai mari sau cele mai slab izolate termic pot necesita o centrala termica cu o putere mai mare pentru a asigura incalzirea corespunzatoare.

Temperatura medie exterioara intr-o anumita regiune poate influenta semnificativ consumul lunar de peleti. In lunile reci, centrala termica va trebui sa functioneze mai mult pentru a mentine temperatura interioara dorita, ceea ce va conduce la un consum mai ridicat de combustibil, iar peletii conteaza foarte mult la consum, deoarece peletii de calitate superioara au o densitate mai mare si continut redus de umiditate, oferind astfel o ardere mai eficienta si un randament mai bun al centralei termice.

peleti in centrala

Cea mai ieftina centrala termica pe peleti

Daca vrei o centrala ieftina pe peleti deoarece ai un buget mai mic, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa analizezi puterea si capacitatea centralei termice in raport cu dimensiunea si necesitatile locuintei tale, iar mai apoi calitatea constructiei, deoarece o centrala termica pe peleti ieftina nu ar trebui sa compromita calitatea esentiala a elementelor cheie precum arzatorul, schimbatorul de caldura sau sistemele de control. Fiabilitatea acestor componente va influenta durata de viata si performanta centralei termice pe termen lung.

Capacitatea buncarului este si ea importanta la o centrala pe peleti ieftina pentru ca un buncar mai mic inseamna o autonomie redusa, iar acest lucru poate necesita reumplerea frecventa a centralei, ceea ce poate fi inconfortabil in utilizare si totodata trebuie sa te asiguri ca centrala termica pe peleti aleasa este potrivita pentru montarea si conectarea la sistemul tau de incalzire actual, daca exista, evitand astfel costuri suplimentare de adaptare sau modificare a instalatiei.

Parerea mea despre centrala pe peleti si ce recomand

Centralele pe peleti sunt din ce in ce mai cautate in special de cei care nu au gaze in zona unde locuiesc. Un prieten bun de-al meu a renovat recent o casa la tara si a venit la mine sa-l ajut cu o recomandare de centrala, iar tinand cont ca in zona nu sunt gaze am zis sa cumparam o centrala pe peleti, pe care am testat-o inca de cand a pus-o in functiune, si la aceasta centrala principalul avantaj este ca are automatizare, adica fata de centrala pe lemne unde trebuie sa te duci sa bagi mereu lemn in ea, cea pe peleti poate sa fie alimentata cu o cantitate mai mare de peleti si sa tina undeva la 2-5 zile in functie de capacitatea buncarului.

Centrala pe care am cumparat-o pentru prietenul meu este Fornello Royal 30 kW pe care am pus-o pe primul loc, insa sunt si alte optiuni, precum Mirano Pellet N sau daca doriti ceva mai puternic, Fornello Slimpel Easy 40 kW este solutia pentru voi. Ideea e ca sunt multe, iar cele mai populare vin de la Fornello, care au si site propriu ce vi l-am lasat mai sus unde gasiti o gramada de oferte si promotii bune.

Modele de centrale termice pe peleti

Exista cateva tipuri si modele de centrale termice pe peleti, iar ca sa faceti o alegere corecta consider ca trebuie sa stiti exact ce inseamna fiecare model si cu ce avantaje si dezavantaje vine.

Centrala pe peleti cu tiraj fortat

Tirajul fortat un sistem de evacuare a gazelor de ardere din centrala, care este asigurat printr-un ventilator sau un exhaustor si aduce beneficii semnificative in ceea ce priveste eficienta si siguranta in functionare a centralei termice. Principiul de baza al tirajului fortat consta in utilizarea unui ventilator integrat in sistemul de evacuare a gazelor de ardere. In mod normal centrala termica pe peleti depinde de tirajul natural, adica de diferenta de presiune creata de caldura gazelor de ardere pentru a le evacua prin cosul de fum insa in cazul tirajului fortat, acest proces este imbunatatit si controlat prin intermediul unui ventilator care forteaza evacuarea gazelor de ardere.

Avantajul major al tirajului fortat este capacitatea de a controla mai precis procesul de ardere si evacuare a gazelor pentru ca ventilatorul asigura o evacuare rapida si eficienta a gazelor de ardere, indiferent de conditiile atmosferice sau de lungimea cosului de fum, lucru care contrbuie la un randament crescut al centralei termice si la o ardere mai eficienta a combustibilului. Tirajul fortat permite amplasarea cosului de fum in locuri mai flexibile, deoarece nu mai depinde atat de mult de tirajul natural.

peleti

Centrala termica mixta pe peleti si lemne

Acest tip de centrala integreaza atat peleti, cat si lemne ca surse de combustibil incat sa permita utilizatorului sa aleaga intre acestea in functie de preferinte sau disponibilitatea resurselor. Functionarea unei centrale termice mixte pe peleti si lemne se bazeaza pe principiul de ardere controlata a acestor doua tipuri de combustibili. Centrala este echipata cu doua compartimente distincte pentru arderea peletilor si, respectiv, lemnelor iar utilizatorul poate selecta sursa de caldura dorita in functie de necesitati si preferinte.

In cazul ardorii peletilor, acestia sunt introdusi intr-un buncar special si alimentati automat catre zona de ardere iar procesul de aprindere si ardere este gestionat de un sistem automat, oferind comoditate si eficienta insa atunci cand se doreste utilizarea lemnului ca sursa de caldura, acesta este introdus manual in compartimentul corespunzator. Controlul asupra aerului si a procesului de ardere este realizat de catre utilizator, permitand ajustarea intensitatii flacarilor in functie de necesitati.

Intrebari frecvente despre centralele termice pe peleti

Cum functioneaza mai exact o centrala termica pe peleti?

fornello centrala termica pe peleti

O centrala termica pe peleti functioneaza prin arderea peletilor de lemn comprimat pentru a produce caldura. Procesul incepe atunci cand peletii sunt alimentati automat intr-un arzator. Aici, sunt aprinsi pentru a produce flacara si caldura. Aceasta caldura este transferata la un schimbator de caldura, care incalzeste apa sau aerul, in functie de tipul de sistem de incalzire. Apa sau aerul incalzit este apoi distribuit in sistemul de incalzire al casei, furnizand caldura necesara pentru confortul termic. Procesul este gestionat de un panou de control digital, iar unele centrale termice au si functii de curatare automata pentru a asigura eficienta pe termen lung.

Care sunt avantajele centralelor termice pe peleti?

Centralele pe peleti ofera eficienta energetica crescuta, contribuind la reducerea costurilor de incalzire pentru ca utilizarea peletilor de lemn comprimat ca sursa de combustibil este o optiune ecologica, deoarece acestia sunt regenerabili si genereaza emisii mai scazute de carbon in comparatie cu alte surse de incalzire. Automatizarea procesului de alimentare cu combustibil face gestionarea centralei mai comoda, iar versatilitatea acestora permite conectarea la diverse sisteme de incalzire existente.

Cum se curata o centrala termica pe peleti?

ferolli centrala termica pe peleti

Procesul de curatare include golirea regulata a tavii de cenusa si curatarea schimbatorului de caldura, acolo unde se depun reziduurile. Este important sa verifici si sa cureti cosul de evacuare a gazelor arse pentru a asigura un flux liber. In functie de modelul centralei, unele dispun de sisteme automate de curatare a arzatorului si a schimbatorului de caldura, facilitand intretinerea. Cu toate acestea, consultarea manualului specific al centralei tale termice este intotdeauna recomandata pentru a urma procedurile corecte de curatare si intretinere.

Pot conecta o centrala termica pe peleti la sistemul meu existent de incalzire?

Da, poti conecta o centrala termica pe peleti la sistemul tau existent de incalzire. Trebuie sa te asiguri ca sistemul de incalzire existent poate suporta noul tip de centrala termica si ca modificarile necesare, cum ar fi adaugarea unui schimbator de caldura sau a altor componente, sunt realizate corespunzator. Recomand totusi consultarea unui specialist in incalzire pentru a asigura o integrare eficienta si sigura a centralei termice pe peleti in sistemul tau existent.

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 5 / 5. Voturi: 12

Nu sunt voturi pana acum